Zajímavé články

Bilý čaj a jeho využití na pomáhání hubnutí

V dnešní téměř epidemii obezity západních civilizací se každý prostředek pro snížení nadváhy stává středem pozornosti. Nejvíc ceněnými jsou ty léky na hubnutí založené na čistě přírodní bázi. Němečtí farmokologové zjistili, že bílý čaj obsahuje unikátní látky, které omezují růst a množení tukových buněk. V současné době byla prokázána v několika klinických testech účinnost bílého čaje na lidských tukových buňkách. Výtažek získaný z bílého čaje dokázal významně oslabit zárodky nových generací tukových buněk a rozkládat tuk. Proto zařaďte bílý čaj do svého pitného režimu jako jednu z aktivit, kterou uděláte pro vaši štíhlou linii.

Příprava bílého čaje

Bílý čaj samozřejmě můžete pít kdykoli, ale pokud chcete posílit jeho účinky, pak si vyberte relaxační chvíli, kdy nebudete myslet na nic jiného a v klidu si tento lahodný zázrak vychutnáte. Nejdříve si připravte čajovou konvici s nahřátou vodou zhruba 80 stupňů. Vybrané množství bílého čaje zalijte vodou a nechte průběžně louhovat po dobu 3 – 5 minut. Pokud máte k dispozici velmi kvalitní bílý čaj, můžete ho zalít pětkrát až desetkrát. Čím víckrát čaj zalíváte, tím delší dobu ho pak nechávejte louhovat. Jelikož bílý čaj je sám o sobě příjemně nasládlý, zkuste tentokrát vynechat všechno sladila a pít čaj samotný – uvidíte, že budete mu přijdete na chuť a budete příjemně překvapeni jeho chutí.

Bílý čaj – pro zdraví a jako lék na hubnutí

Možná se s pojmem bílý čaj setkáváte dnes poprvé. Na rozdíl od populárního zeleného čaje si svoji pozici bílý čaj v západních civilizacích teprve získává. Bílý čajje charakteristický svou jemnou vůní a nasládlou chutí. Pro své jedinečně antioxidační složky je užitečný pro zdraví a také jako lék na hubnutí. Je vhodný také jako doplňek pro komplexní detoxikační kúru. Bílý čaj se také hojně využívá v kosmetice.

Odkud pochází bílý čaj

Bílý čaj svým původem pochází z Číny, kde byl císařským nápojem a požíval tak výsostného postavení mezi čaji. V současné době se bílý čaj pěstuje v oblasti Srí Lanky, Činy, Ceilonu a Indie.

Pěstování bílého čaje

Bílý čaj je ve své podstatě tím nejpřírodnějším čajem ze všech. Zpracovává se z mladých nerozvinutých pupenů čajových listků. Tyto lístky jsou lístky jsou bohatě pokryty bílými-stříbřitými chloupky  – odtud tedy název bílý čaj. Čajovníky se pěstují ve stínu, aby se zabránilo tvorbě chlorofylu. Sběr pupenů probíhá v krátké době před příchodem období dešťů, pak se pupeny rozevřou a vlastnosti čajových lístků by byly ztraceny. Čajové lístky se sbírají ručně, poté se napařují a suší. Bílý čaj neprochází žádnou fermentací, a proto si uchovává své jedinečné vlastnosti.

Druhy bílého čaje

Mezi nejznámější druhy bílého čaje patří Bai Mu Tan  – což znamená bílá pivoňka a má sytou sladkou vůni, Shou Mei – základní třída bílého čaje, Son Jiang – tradiční kvalitní druh, Darjeeling – spadá do kategorie nejdražších čajů na světě a má prvotřídní kvalitu, Bai Hao Yin Zhen – tzv. stříbrné jehličky – údajně jeden z nejchutnějších bílých čajů, Pai Mu Tan King – má jemnou  a plnou chuť s možností až 10 louhování.

 

Napište komentář

Hledat