Zajímavé články

Čím nahradit cukr a jak sladit jídlo zdravěji

Sladíme všichni, někdo více, někdo méně, ale bez sladké chuti by se nám žilo těžce. Co pomůže vylepšit špatný den jednodušeji než něco malého sladkého? Ale ne vše sladké prospívá našemu tělu, i když to se slazením nepřeháníme. Statistiky uvádějí, že každý Čech v průměru zkonzumuje ročně 40 kilogramů cukru, což je asi dvojnásobek toho, co tolerují lékaři a odborníci na výživu.

Zdravé slazení, ale co si pod tím máme představit?

I když klasický bílý cukr je přírodního původu, určitě ho nelze označit jako zdravý. Co bychom si tedy měli uvědomit, než si osladíme život? Každé sladidlo má jiné vlastnosti.

Důležitý je tzv. glykemický index, který určuje rychlost vstřebávání sacharidů do krve. Čím menší je jeho hodnota, tím lépe, protože potraviny s nízkým GI hladinu cukru zvyšují postupně a jsou tak zdravější a vhodné i pro diabetiky. Pokud sladidlo obsahuje více tzv. jednoduchých cukrů, zvedne nám glykemický index velmi rychle, ale to není dobré pro náš organismus. Spíše vyhnout bychom se tak měli rafinovanému řepnému či třtinovému cukru.

Ač se je někdy považována za lepší variantu, přehánět bychom to neměli ani s fruktózou či fruktózo-glukózovým sirupem.

Fruktóza se totiž velmi snadno přeměňuje na tuk a tím zatěžuje játra. Hlídat bychom měli i podíl cukru, který přirozeně přijímáme díky čerstvému ovoci. Vždy bychom měli jíst více zeleniny než ovoce, nebo alespoň udržovat jejich příjem na stejné úrovni. Ve snaze udržet si štíhlou linii se často uchylujeme k umělým sladidlům, ale je to opravdu to pravé pro naše zdraví? Čím tedy sladit?

Bílý cukr známe všichni – krystal či krupice, práškový nebo kostky. Řepný cukr najdeme v téměř každé domácnosti. Bohužel, právě on je tím nejméně zdravým. Věděli jste, že působí jako droga a může vyvolat závislost? Pokud ho zcela vyloučíme ze své potravy, mohou se dostavit dokonce abstinenční příznaky. Důvodem je, že se do krve vstřebá velmi rychle a zvýšenou hladinu krevního cukru se tělo snaží neutralizovat vylučováním inzulínu. Tak hladina krevního cukru klesne, ale inzulín v krvi zůstane. Když si dáme další dávku cukru, je blokován inzulínem, takže máme stále větší chuť na sladké.

Co takhle hnědý cukr, nebo med?

Variantou je hnědý cukr, který se vyrábí buď dobarvením pomocí karamelového sirupu, nebo dobarvením a dochucením třtinovou melasou, případně to může být nerafinovaný řepný cukr. Ani hnědé cukry nejsou zdravé, ale poslední varianta nerafinovaného cukru dokonce může při dlouhodobé konzumaci ohrožovat ledviny. Hnědý třtinový cukr se dováží z tropů, kde roste cukrová třtina. Je kvalitnější než bálý či hnědý cukr, ale zdraví není ani on

Spousta receptů na zdravou výživu doporučuje med. Mají pravdu v tom, že med obsahuje řadu organismu velmi prospěšných látek, ale jeho glykemický index je 60, takže ani s medem bychom to neměli přehánět. Vysoký GI má i cukr hroznový – konkrétně 45 – a proti předchozím sladidlům sladí výrazně méně.

Sirupy a přírodní ochucovadla

Na trhu je k dostání řada sirupů a sladů – rýžový, ječmenný, pšeničný, kukuřičný či javorový. Slady obsahují méně jednoduchých cukrů a více živin, takže jsou zdravější než sirupy, ale mají nižší sladivost, takže jich budete potřebovat víc než cukru. Dále mají výraznou chuť a jsou husté, což se nám ne vždy hodí. Velmi dobrý je také rýžový sirup, který vypadá jako řidší med.

Agávový cukr

Existuje i řada dalších sladidel, o kterých jste zatím třeba ani neslyšeli. Agávový cukr se získává sušením ze šťávy modré agáve. Má asi o 30 % vyšší sladivost než běžný cukr a jemnou chuť. Březový cukr má jméno po látce objevené v březové kůře, ale vyskytuje se i v jiných rostlinách, včetně bobulovin či zeleniny. Nejčastěji se vyrábí z kukuřice. Sladí podobně jako klasický cukr, ale proti němu má 10x nižší glykemický index.

Stevia jako přírodní sladidlo

V poslední době je velmi populární Stévie sladká neboli Stevia. Jde o malý keř, který roste v Paraguayi. Tamní indiáni ho používali nejen jako sladidlo, ale i jako lék. Je 200-300 x sladší než cukr, ale nemá žádné kalorie. Je vhodná i pro diabetiky

Vyplatí se umělá sladidla?

Umělá sladidla obsahuje řada tzv. light výrobků, nebo produktů s označením „bez cukru“. Asi nejznámější je Aspartam. Toto umělé sladidlo je asi 200 x sladší než cukr. Ale existují názory, že zvyšuje riziko rakoviny mozku. Ostatně umělá sladidla všeobecně nejsou vhodná pro děti, těhotné či kojící matky a alergiky.

Sladit lze i přirozeně sladkými potravinami. Zkuste třeba rozmixované sušené ovoce nebo hodně zralý rozmixovaný banán či ovocné šťávy. V každém případě platí, že nic se nemá přehánět, ani „zdravé“ slazení. Pokud si nebudete jisti, raději se poraďte s lékařem či odborníkem na výživu.

 

 

Napište komentář

Hledat