Co je to francouzská kuchyně?

Historie francouzské kuchyně má svůj původ v dávných časech. Vliv na ní mělo několik lidí, kteří žili v různých dobách na území moderní Francie. Například Římané jedli raději ryby, drůbež a maso, což také zanechalo stopy na národní kuchyni. Velmi módní je také vařit neobvyklá jídla, např. když maso jednoho zvířete je součástí jiného, například skřivan v kuřeti.

S růstem bohatství si lidé mohli dovolit řadu gastronomických lahůdek. Ludvík XIV. měl na dvoře asi 50 kuchařů, kteří pilně pracovali a vymýšleli stále nová a nová jídla.
Na konci čtrnáctého století byla zveřejněna první kuchařka z Francie nazvaná „cuisine.“

O nějaký čas později, kuchař-aristokrat François Pierre de la Varenne vydal druhou knihu, která se těší v dnešní době velké oblibě.

Co obsahuje  francouzská kuchyně?

Francouzi jsou specifičtí svou velkou láskou k jídlu. Ve Francii je však tento postoj zcela normální. Francouzská kuchyně obsahuje málo mléčných výrobků, kromě sýra. Má naopak velmi mnoho druhů sýra – ne méně než 500, protože každá vesnice má svůj vlastní jedinečný způsob výroby. Francouzi mají rádi polévky, protože jsou chuťově velmi výrazné. Nejčastěji jsou zhotoveny ze zeleniny a ryb.

Francouzští kuchaři jsou schopni připravit pokrmy z masa, hovězího masa, drůbeže a zvěřiny. Velmi populární jsou pokrmy z ryb: treska, platýs, štika, kapr, stejně jako krevety, ústřice, humr a mušle. Všeobecně je známo, že nejdůmyslnějším a populárním pokrmem je ústřice. Ústřice jsou chovány a pěstovány ve speciálních nádržích s mořskou vodou se zanedbatelným množstvím soli.

Francouzi jsou známi také svými gurmánskými omáčkami. Ve vynalézavosti nemají konkurenci. Téměř všechna jídla francouzských kuchařů obsahují trochu směsi různých bylin, které jim dodávají jedinečnou chuť.

Samozřejmě si musíme říci i o dezertech. Člověk může donekonečna tvořit jejich seznam, nejslavnější jsou však třešňový koláč „klafuti“, vynikající je také Tarte Tatin – otevřený koláč s ovocnou náplní. Zapomenout samozřejmě nesmíme na slavný crème brulee.

A konečně se musíme zmínit o nápojích.

Francouzi pijí čerstvé ovocné šťávy a minerální vody, populární je také káva. Z lihovin se ve Francii pije nejvíce absint, Calvados a koňak. Široce rozšířeným názorem je, že Francouzi nevydrží den, aby si nedali skleničku dobrého vína. Pravdou však je, že ve městech a předměstích se více pije pivo.