Zajímavé články

Co podávat na narozeninové oslavě?

Život bez oslav si nejspíš ani nedokážeme představit. Slavíme narozeniny, svátky, narození, křtiny, příchod nového roku, úspěchy v práci nebo například výhru sportovního utkání či studijní úspěchy.

Příležitostí je tedy mnoho. Jak ale dosáhnout toho, aby zrovna naše oslava byla ta, na kterou jen tak někdo nezapomene? Základem všeho je dobré jídlo! V tomto článku naleznete typy a rady, které se vám budou při přípravě oslavy hodit a inspirují vás.

1. STARÉ ZNÁMÉ A OSVĚDČENÉ JEDNOHUBKY
Nebojte se vsadit na klasiku. Jednohubky jsou chutné, levné a praktické. Také je zvládne připravit opravdu každý. Můžete na ně vybrat jakýkoliv druh pečiva. Lepší je ale samozřejmě takové, které můžete pokrájet na menší kousky. Pomazat je můžete máslem nebo pomazánkami, které jsou nejlepší, když si je uděláte sami doma. No a co na ně? To je zase jen na vás. Nebojte se však míchat různé chutě. Například na pálivé pomazánky se nejlépe hodí něco sladkého, kus melounu, hroznové víno či mandarinka. Na slané zase něco kyselejšího, jako je kyselá okurka nebo naložená cuketa či cibulka. Pokud chcete, aby talíř vypadal opravdu vytříbeně, můžete použít i kousky lososa nebo kaviár. Udělejte větší výběr, ať mají hosté z čeho vybírat.

2. MINI ŘÍZEČKY NIKOHO NEURAZÍ
Jsme národ „masožravců“. Tedy alespoň většina z nás. A kdo by neměl rád klasické řízky? Samozřejmě, že na párty nebudete podávat velké vepřové řízky. Pokud si ale koupíte u řezníka dobré kuřecí či vepřové maso a nakrájíte na menší kousky, můžete udělat mini řízečky, které nikoho neurazí. Nezapomeňte k nim udělat nějaký salát nebo zeleninovou oblohu. Řízečky naskládejte na podnos či tác s plátky citrónu. Také udělejte pro jistotu řízky z obou druhů masa, neboť spousta lidí nejí vepřové maso.

3. ZELENINA CHUTNÁ I ZDOBÍ
Co se týče zeleniny, je to výborná surovina pro přípravu všeho možného. Můžete ji použít k dozdobení obložených mís a talířů, ale můžete ji podávat i samostatně. Buď formou salátu nebo jen tak. Pokud nandáte do mističek kousky papriky, rajčat, salátů či okurky a uděláte k nim různé druhy dipů (rajčatový, smetanový, medový, chilli, česnekový..), rozhodně tím nikoho neurazíte. Také tím potěšíte přátele vegetariány. Zeleninu však nemusíte podávat jen syrovou. Překvapte hosty mrkvovými a řepovými placičkami nebo celerovými hranolky. Všechny různé recepty najdete na internetu.

4. KDYŽ JE ČAS NA PEČENÍ
Ne každý má před oslavou mnoho času, pokud ho ale máte, využijte ho k pečení! Slané pečivo je výbornou pochutinou na každou oslavu. Můžete použít listové těsto a upéct různé sirky, šneky nebo štrúdl s kečupem, salámem, sýrem, zeleninou a kořením. Také slaným koláčem nikdo nepohrdne. Zapomenout by se nemělo ani na sladké. Kde kdo má po kapce alkoholu mlsný jazýček a nějaký ten zákusek se vždy hodí. Nedělejte však zákusky, které se rychle kazí a mají v sobě hodně šlehačky apod. Nemuseli by vydržet celý večer ležet na oslavě.

CO NA ZÁVĚR?
Také není nad to, nakoupit klasické slané brambůrky, olivy, tyčinky a další věci. Samozřejmě pokud se vám chce a máte čas, můžete si i brambůrky udělat domácí a uchvátit hosty svým kulinářským uměním. Důležitý je také pitný režim. Nezapomeňte, že alkohol se má prokládat nealkoholickými nápoji a také, že ne každý alkohol pije. Nakupte tedy i zásoby nealkoholického pití a pro někoho i kávu či čaj. Také vyberte vhodný prostor. Pokud chcete pořádat oslavu venku, mějte rezervní plán kvůli počasí.

Nezapomeňte si také dobrou náladu a důležitá je i hudba! Program je jen na vás a večer můžete doplnit různými hrami či karaoke. Nebojte se improvizovat a užívejte si. Pokud hosté uvidí, že se baví hostitelka, hned bude párty veselejší!

Napište komentář

Hledat