Holandská omáčka, příprava, recept

Přes svůj název jde o klasickou francouzskou omáčku. Podává se v míse se zeleninou, např. chřestem, nebo artyčoky. Snazší je připravit holandskou omáčkou v mixéru nebo kuchyňském robotu, se kterými ji připravíte za deset minut.
Abyste omáčku připravili pro čtyři lidi, budete potřebovat: dvě velká vejce, z nichž jsou žloutky odděleny od bílků, dezertní lžičku octa a bílého vína, dezertní lžičku citronové šťávy, 110 gramů másla, sůl a pepř podle chuti.

  1. Bílky je třeba dát do mísy a lehce dochutit pepřem a solí. Mícháme pomocí mixéru nebo kuchyňského robotu po dobu jedné minuty
  2. Šťávu a ocet v hrnci přiveďte k varu, pak jej odstavte z plotýnky a nalijte do něj tenký pramínek octocitrónové směsi. Plotýnku vypněte.
  3. Ve stejné pánvi na mírném ohni rozpusťte máslo. Před tím, než směs zhnědne, plotýnku znovu zapněte a pomalu na směs nalijte olej.
  4. Očistěte stěny hrnce od usazeného obsahu a znovu zamíchejte. Získáte nádhernou smetanovou omáčkou. Pak jen zbývá rozšlehat dva bílky a vmíchat je do omáčky.