Zajímavé články

Jak používat chia semínka, recepty, příprava

Mezi stále oblíbenější potraviny patří také chia semínka, jejich použití a příprava je naprosto jednoduchá a zvládne ji úplně každý. Ale co to vlastně jsou ty zázračné chia semínka?

Původně se jedná o planě rostoucí bylinu šalvěj španělskou (salvia hispanica). Asi metrová rostlina má fialové nebo bílé květy. Máku podobná chia semínka jsou velmi drobná a jejich barva je od bílé přes šedou až po černou. Skvělé účinky chia semínek znali už před několika tisíci lety Mayové, Inkové a Aztékové. V jejich jídelníčku měla chia semínka stejně důležité postavení jako kukuřice či fazole. V současnosti se k nám chia semínka dovážejí ze zemí Střední a Jižní Ameriky.

Zdraví prospěšné látký chia semínek

Obsahují velké množství minerálních látek, jako jsou železo, vápník, draslík, křemík atd. Dále omega 3 mastné kyseliny, bílkoviny, vlákninu a také vitamíny (C, E a taky skupiny B). A obsah je to opravdu vysoký, vápníku je v nich pětinásobek toho, co v mléku, železa trojnásobek proti špenátu a hořčíku je v chia semínkách 15x víc než třeba v brokolici.

Nejen sportovci ocení jedinečnou schopnost chia semínek vázat na sebe vodu. S vodou nabobtnají až na dvanáctinásobek původního objemu a vytvoří výživný gel. Pomáhají tak při redukční dietě, protože rychle zaženou hlad a žízeň, ale v případě potřeby také rychle zavodní organismus. Doporučená dávka na jeden den je asi 25 g, což odpovídá dvěma polévkovým lžícím semínek v suché formě.

Chia semínka na snídani

Asi nejjednodušší je použití na výživné snídaně. Müsli nebo kaši z obilovin stačí semínky posypat a nechat chvíli nabobtnat. Máte-li víc času, připravte si chia „puding“ – stačí smíchat 2- 3 lžíce semínek s vodou nebo rostlinným mlékem a rozmixujte společně s ovocem, nejlépe polovinou banánu. Dochuťte dle vlastních preferencí třeba oříšky, rozinkami nebo dalším ovocem.

Chia semínka pomohou také těm, kteří nemohou jíst vejce, třeba při pečení. Polévková lžíce chia semínek nahradí jedno vejce. Stačí semínka smíchat s 3-4 lžícemi vody a nechat s občasným promícháním asi 20 minut bobtnat.  

Pokud si připravujete vlastní domácí pečivo, chia semínky můžete posypat chléb nebo žemle místo kmínu či sezamu. Platí to i pro bezlepkové pečivo, protože chia semínka neobsahují žádný lepek.

Často se také chia semínka přidávají do koktejů a domácích smoothie. Stačí přidat lžičku do směsi před mixováním. Protože se tak velmi zvýší energetická hodnota nápoje, je to nejvhodnější před sportovním výkonem. Sportovci také využívají chia semínka na vytvoření energetickým gelů. Nabobtnaná semínka obohatí něčím s vyšším obsahem sacharidů, například medem, ovocem či rozinkami.

Důležité je ale podotknout, že chia semínka se nehodí pro každého. Nedoporučují se například osobám trpícím nízkým krevním tlakem, nebo užívajícím léky na ředění krve.

Napište komentář

Hledat