Zajímavé články

Jak poznat a koupit kvalitní olivový olej?

Podle čeho vybírat olivový olej?

Olivový olej se stal nedílnou součástí skoro každé domácnosti, neboť je základem pro přípravu řady pokrmů, kterým dokáže dodat tu správnou chuť. Nezáleží na tom, jestli ho použijete do omáčky na těstoviny, na dochucení salátu či pizzy, důležité je, abyste používali opravdu kvalitní produkt, s nímž dosáhnete opravdu té pravé chuti pokrmu.

Obal

Vhodný obal je základ, kvalitní olivový olej se dává buď do skleněného či plechového obalu. Do plechového balení se dává proto, že pak může výrobce nabídnout vyšší kvalitu olivového oleje za nižší cenu.

Nemusíte se bát, že by plech oleji uškodil, právě naopak, díky tomu je olej lépe chráněn proti světlu, neboť světlo je pro každý olej velmi škodlivou záležitostí. V případě skleněného obalu by mělo být sklo tmavé barvy, aby do oleje nepronikaly paprsky světla.

Druh oleje

  • Extra panenský (extra virgine) – nejlepší a nejkvalitnější olej, který se lisuje za studena, díky čemuž si uchovává veškeré cenné látky. Zároveň není upravován chemicky.
  • Panenský (virgine) – kvalita plodů je sice nižší, avšak stále je to olej vhodný pro vaši potřebu. Lisován je rovněž za studena, bez chemické úpravy.
  • Rafinovaný (rafined) – plody mají již horší kvalitu, olej se získává mechanickým tlakem a teplem, a také je chemicky upravován.
  • Olivový (olive oli či olio di oliva) – je to vlastně směs panenského a rafinovaného oleje. Na obalu je označen nápisem Made from rafined olive oils.
  • Olej z pokrutin (pomace nebo sansa d´oliva) – tento druh oleje se získá lisováním olivových slupek a pecek a je určen pro technické účely.

Etiketa

Kvalitní olivový olej má (nebo by měl mít) na etiketě vyznačenu hodnotu kyselosti (acidivity). Čím je hodnota kyselosti nižší, tím by měla být jeho kvalita vyšší. Často se však stává, že jsou tyto údaje uváděny pouze na těch výrobcích, které koupíte ve specializovaných obchodech.

Běžně dostupný extra panenský olej má kyselost kolem 0,8%, kvalitní olej 0,5% a olej špičkové kvality má kyselost kolem 0,3% i nižší.

Země původu

Kvalita oleje závisí i na zemi či oblasti původu, druhu olivovníku, způsobu sběru i zpracování oliv. Kvalitní olivové oleje pocházejí většinou z Řecka, Itálie, Španělska a Portugalska. Např. ostrov Kréta je znám výrobou nejkvalitnějšího extra panenského olivového oleje z celého Řecka. Leží nejjižněji a podnebí je pro pěstování oliv naprosto ideální.

Cena oleje

U kvalitního olivového oleje se cena pohybuje zhruba kolem 300,-Kč za 1 litr. Cena rafinovaného oleje pak kolem 100,-Kč za 1 litr. Nízká cena je většinou poznávacím znamením pro nepříliš kvalitní olej. Důvodem pro nižší cenu může být i chybějící hodnota kyselosti (acidivity) na etiketě, stejně jako certifikáty nebo země původu (což hraje u kvality rozhodující roli).

Napište komentář

Hledat