Jak si doma vypěstovat avokádo z pecky?

Avokádovník, neboli Hruškovec přelahodný, je nádherná, exotická dřevina, která ve středním vzrůstu plodí kolem 120ti avokád. Toto ovoce je velice bohatým zdrojem minerálních látek a prospěšných druhů tuků. Samotný stromek je sytě zelený, výborně se hodí jako okrasná rostlina do zahrad, parků či interiérů. Pokud by si někdo chtěl vypěstovat avokádovník doma, dnešní postup je určen právě k tomuto účelu.

Jak vypěstovat avokádovník – postup

  1. Pecku z avokáda opatrně vyjměte a pečlivě opláchněte chladnějším proudem vody.,
  2. Vezměte 4 párátka a zabodněte je do pecky rovnoměrně ze čtyř stran. Musíte je zapíchnout dostatečně hluboko, aby pecku udržela na sklenici.
  3. Do nádoby nalijte studenou vodu a na okraj položte „avokádového ježka“ tak, aby část pecky byla pod vodou. Avokádové jádro má jednu stranu špičatější – ta musí směřovat nahoru (být suchá).
  4. Každé dva dny vodu vyměňte. Buďte trpěliví a čekejte. Doba klíčení může být od 2 do 15 týdnů.

Avokádovník by měl nejprve zespodu pustit kořínek, později nahoře vyraší i stonek. Jakmile na stonku začnou růst lístky, přesaďte do květináčku s hlínou tak, aby půlka pecky byla pod a půlka nad hlínou.