Zajímavé články

Jak účinně vyzrát na kocovinu

Bujaré večírky jsou alespoň občas nedílnou součástí života většiny z nás. I když se ale takové akce náležitě užíváme, druhý den to již bývá horší. Daní za večer plný zábavy totiž může být nesnesitelná kocovina. Co proti ní dělat?

Probudili jste se s kocovinou?

Bolest hlavy, dehydratace, citlivost na ostřejší světlo i zvuky, nevolnost a celková slabost – to všechno poukazuje na skutečnost, že jste se včera dobře bavili na večírku, v jehož proběhu tekl alkohol proudem. A jak to v takových případech obvykle bývá, euforické účinky alkoholu jsou vystřídány kocovinou a vy byste se nejraději prospali až do dalšího dne, což ovšem není vždycky možné. Samozřejmě že v ideálním případě bychom měli konzumovat takového množství alkoholu, které neskončí přílišnou opilostí. Jednou za čas se však pití vymkne takřka každému a kocovina je na světě…

5 ověřených tipů, jak zmírnit kocovinu

Zmírnit kocovinu můžete již před samotným zahájením večírku, stejně jako v jeho průběhu. Ještě než ve vás skončí první pivo, víno či „panák“, je vhodné se dostatečně najíst, tzn. nepít nalačno. Obvykle se také nedoporučuje míchat jednotlivé druhy nápojů. Musíme zdůraznit, že za kocovinu jsou zodpovědné tzv. kongenery, tedy látky, jež dávají alkoholu barvu a chuť. Ty jsou přitom obsaženy především v pivu a vínu! Konzumací čistých destilátů v menším množství proto můžete nechtěným důsledkům rovněž předejít. Pokud se už ale s kocovinou probudíte, doporučujeme vyzkoušet některý z následujících pěti postupů, které lze samozřejmě mezi sebou také zkombinovat.

  • 1. Pijte vodu. Jednu z nejúčinnějších možností představuje příjem většího množství tekutin. Kocovina je totiž způsobena především dehydratací organismu. Pijte tedy dostatek vody, přičemž její chuť můžete vylepšit kupříkladu plátkem citronu.
  • 2. Doplňte do těla cukry. Jak známo, alkohol z těla odstraňuje cukry, přičemž právě jejich absence je jednou z hlavních příčin nevolnosti. Tyto látky je tedy vhodné doplnit.
  • 3. Braňte se překyselení žaludku. Nepříjemným průvodním jevem při kocovině často bývá i překyselení organismu, což se může projevovat např. pálením žáhy. Při těchto případech je obvykle účinné mléko, případně suché pečivo, jež pomáhá absorbovat kyselé šťávy.
  • 4. Dejte si polévku. Jeden z tipů našich babiček, který ovšem zaručeně funguje. Tělo totiž potřebuje doplnit také glycidy a minerály, přičemž právě polévka je výtečným řešením. Měla by být ovšem lehce stravitelná, takže na příliš tučné polévky raději zapomeňte.
  • 5. Nebraňte se fyzickým aktivitám. Není-li kocovina příliš silná, můžete vyzkoušet nějakou lehčí činnost mimo domov. Lze si třeba jít zaplavat, anebo se vydat na procházku na čerstvém vzduchu, neboť i těmito aktivitami je možné kocovinu utlumit.

Nedoporučujeme: v dřívějších dobách byla na kocovinu doporučována káva, což ostatně známe z mnoha filmů. Faktem je, že nápoje s kofeinem dokáží tělu pomoci s únavou, na druhou stranu jejich vlivem dochází k další dehydrataci organismu. „Kafe“ tedy při kocovině rozhodně vynechejte!

Napište komentář

Hledat