RADA: jak vybrat ten správný kávovar

Ať už se rozhodnete pro jakýkoli kávovar, měl by mít vlastní mlýnek. Jen čestvě namletá káva má správné aroma. Každá káva totiž, bez ohledu na výrobce, voní jen několik hodin po otevření. Mleté kávě škodí vzduch. Na vzduchu oxiduje – ztrácí se v ní obsažené éterické oleje, které se podílí na výsledné chuti kávy. Další možnost kterou máte s vlastním mlýnkem je, že můžete sami ovlivnit chuť kávy pomocí hrubosti namletí kávy.

Automatické a manuální pákové kávovary

Na našich trzích se vyskytují manuální i automatické kávovary. Každý z nich má své klady i zápory. U automatických kávovarů je jednoznačná výhoda jednoduchá manipulace a příprava. Automatické kávovary si dnes už samy nemelou zrnkovou kávu, napěchují ji a přepaří horkou vodou. Odpad odstraňují do speciálních nádob a samy se čistí nebo zbavují vodního kamene. Menší kávovary se hodí spíše do domácností, ale lze zakoupit i profesionální kávovary pro restaurace a bary. Manuální a poloautomatické kávovary jsou pro opravdové znalce kávy, kteří si namelou kávu a napěchují. Je s nimi o něco více práce než s automatickými, ale kávu si vytvoříte dle své fantazie. Pákový kávovar většinou nemá zabudovaný mlýnek a čištění se provádí manuálně.

1. kávovar by měl mít kvalitní mlýnek

Na hrubosti zrnek namleté kávy záleží výsledná chuť kávy. Když kávu namelete hodně jemně, při přepařování může dojít ke spálení, které zkazí chuť. Naopak, když je káva namletá moc hrubě, voda přez ni rychle proteče a zratí se její aroma. Namletá káva navíc ztrácí rychle vůni, proto je vhodnější namletí jen potřebného množství. Nejlepším řešením je kávovar s integrovaným mlýnkem, kde si lze nastavit hrubost mletí. Mlýnek si namele jen množství, které potřebuje. Správně namletá káva je základ pro dobré espresso.

2. kvalitní spařovací soustavu

U automatických kávovarů, káva po namletí putuje do spařovací jednotky. To je část kávovaru, kde se káva spresuje a zkrze ni se pak pod vysokým tlakem nechá protéct horká voda. Většina strojů na našem trhu má jen malou spařovací jednotku, která nemá velký zásobník na kávu. V kavárnách se připravuje esspresso z 7g kávy a 40ml vody. Každý máme kávu raději jinak a proto je výhodné aby kávovar takovou funkci zvládal. Jednoduchá metoda jak si ověřit zda má kávovar spařovací komoru na dostatečné množství kávy, je nechat si připravit 2 esspressa najednou. U některých kávovarů se namele první dávka a do hrnku se připraví asi polovina požadovaného množství kávy. Do druhého se pak připraví druhá polovina. Toto je nežádoucí u jakéhokoli kávovaru a je to dáno tím, že kávovar nemá dostatečne velkou spařovací jednotku a nemůže tak připravit silnější kávu. Lze to sice provést na vícekrát, ale to samozřejmě zbytečně zdržuje. Kvlatiní kávovar by měl umět 2 esspresa připravit z jedné namleté dávky kávy a využít při tom plné množství kávy.

3. regulace teploty vody

U presovačů hraje roli i dosažitelná teplota vody, která by se měla pohybovat mezi 88°C – 90°C. Další z užitečných funkcí, které by neměly chybět u dobrého kávovaru jsou : Systém předehřívání šálků, který slouží k tomu, aby káva neztratila aroma.

4. stálý tlak vody

Pokud jste vyznavači silnější chuti, vůně a pěnou je pro vás výhodnější kávovar na tvorbu espressa neboli presovač. Espresso je vytvářeno přepařováním čerstvě namleté kávy, na rozdíl od překapávače, pod vysokým tlakem, který by měl dosahovat minimálně 9 barů, aby byla káva kvalitní. V široké nabídce kávovarů, ale většina strojů disponuje tlakem min. 15 barů. Psaná hodnota je důležitá, ale podstatnější je, aby ji kávovar byl shopen udržet během spařování. Jsou totiž kávovary, které vytvoří dostatečný tlak pouze v první chvíli spařování a pak klesne.

Opravdu kvalitní kávovary se na našem trhu pohybují od 20.000 Kč, takže je opravdu důležité si dobře vybrat.  No a na co se ještě při koupi kávovaru zaměřit?

Další z užitečných funkcí je Volba síly a množství kávy, kterou určitě využijete. Zároveň nabízí vyšší škálu možností. Nastavitelná výška adaptéru pro různě velké šálky je také možnost, kterou byste měli před koupí zvážit. V poslední řadě jsou to doplňky, se kterými budete pracovat. Zjistit jestli jsou obsaženy ve výrobku, nebo se musí dokupovat. Pokud máte rádi cappuccino nebo latté, máto možnost volby kávovaru s parní tryskou. Tryska je zde z důvodu našlehání mléka do bohaté pěny. Další možnost je automatický kombinovaný kávovar, který v sobě kombinuje spoustu možností včetně přípravy cappuccina a dalších nápojů.