Zajímavé články

Jak vyudit ryby v troubě?

Správně vyuzená ryba je naprostá delikatesa, ale ten, kdo není fanouškem uzených ryb v obchodech a zároveň nevlastní domácí udírnu, musí zkoušet jiné alternativy. Jednou z nich je uzení ryb v klasické pečící troubě, kterou doma běžně používáte. Jak na to?

Co budete potřebovat?

Nálev:

  • 2 litry vody
  • 3 lžíce soli
  • 2 cibule
  • 1 palici čerstvého česneku
  • 10 – 12 kuliček pepře
  • 5 – 6 kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 lžičky kmínu

Další suroviny:

  • ryby (vhodná je makrela či štika, ale záleží na tom, co máte rádi)
  • suché čisté piliny (švestka, buk atd.)
  • jalovec
  • bylinky (nemusí být)

Začněte tím, že si připravíte nálev, který potřebujete, aby se v něm mohla ryba marinovat.

  • Přiveďte vodu k varu, osolte, přidejte cibuli, kterou oloupejte, omyjte a nastrouhejte, k tomu očištěný a prolisovaný česnek. Opepřete, přihoďte nové koření, kmín a bobkový list. Promíchejte a nechte zhruba 5 minutek povařit. Odstavte a nechte vychladnout. Jakmile nálev vychladne, vložte do něj očištěné a vykuchané ryby tak, aby byly zcela ponořené v nálevu. Vhodné je něčím ryby zatížit. Pomůže třeba miska či malý hrnec s vodou. Nechte ryby v nálevu marinovat po dobu 24 hodin.

Připravte si vyšší pekáček nebo středně velký kastrol (nejlépe s poklicí). Na dno nasypte zhruba 3 až 4 centimetrovou vrstvu pilin, poházejte několik kuliček jalovce a pokud chcete rybu i provonět, pak přidejte nějakou bylinku, kterou máte rádi. Poté vložte pečící mřížku, rozložte na ní ryby, které se doposud marinovaly a dejte si pozor, aby se mřížka během uzení nehýbala, jinak se můžou ryby zkroutit.

Přiklopte pekáček či kastrol poklicí, pokud vhodnou poklici nemáte, zakryjte nádobu alobalem tak, aby ani tím nejmenším otvorem neunikal kouř. Vložte do trouby, kterou jste si předehřáli na 180°C. Díky tomu, že v troubě nebudou mít piliny přístup vzduchu, uvolní se kouř a ryba se krásně vyudí. Doba pečení (uzení) je asi 40 minut, ale záleží samozřejmě na velikosti ryby. Pokud chcete rybu udit delší dobu, je dobré jí po uplynulých 40 minutách zkontrolovat. Správně vyuzená ryba z trouby je šťavnatá, má úžasnou zlatavou barvu a krásně voní. Nejlépe se k ní hodí chléb, nebo také pečivo.

Napište komentář

Hledat