Zajímavé články

Rychlý a levný čokoládový dort – recept vhodný i pro začátečníky

Chcete být na rodinné oslavě za hvězdu, ale pečení není vaší silnou stránkou? Zejména miluje-li vaše rodina čokoládu, nabízíme vám tip. Lety prověřený recept na levný a rychlý čokoládový dort, který snadno zvládne i začátečník.

Recept na levný čokoládový dort

Na pečení budete potřebovat 50 g másla, 250 g cukru krupice, 1 vejce, 50 g kakaa holandského typu, čtvrt litru studeného mléka, prášek do pečiva a 250 g polohrubé mouky. K tomu pak ještě kousek másla a hrst hrubé mouky na formu.

Postup práce

Ušleháme vejce a cukr, přidáme rozpuštěné máslo. Rozpouštíme nejlépe krátce v mikrovlnné troubě na rozmrazovací program. Přidáme kakao a mléko – nejlépe v tomto pořadí, čímž zamezíme tomu, aby nám kakaový prášek při dalším šlehání vířil po celé kuchyni. Na rozdíl od řady jiných receptů, mléko přidáváme skutečně studené. Dále šleháme ručním šlehačem a postupně přisypáváme mouku promíchanou s práškem do pečiva.

Hotové těsto přelijeme do dobře vymazané a moukou vysypané malé dortové formy a pečeme velmi zvolna max. na teplotu 1800 přibližně půl hodiny až 40 minut. Jestli je dort upečený kontrolujeme zapíchnutím párátka. Hotovo je tehdy, až párátko po otočení v dortu vytáhneme čisté, těsto se na něj již nelepí.

Čokoládový dort Ozdobíme dle fantazie

Po vychladnutí dort ozdobíme. Připravíme si jakýkoliv krém, který běžně užíváme a máme rádi. Jestliže nemáte žádný rodinný recept ani zkušenost, nebojte se sáhnout po v prášku prodávaných polotovarech. Dort prokrojíme, dobrým nápadem bývá použít nit, abychom dosáhli čistého řezu. Ten naznačíme okolo dortu, dostatečně dlouhou a pevnou nit do zářezu po celém obvodu zasuneme, překřížíme a táhneme za oba konce, až dort rozkrojíme.

Dobrým tipem je namazat dort pod krémem ještě pikantní marmeládou – meruňkovou nebo rybízovou. Jestliže nejste příznivci krémových dortů, použijte pouze marmeládu mezi vrstvy a na povrch citronovou nebo čokoládovou polevu – nejlépe kombinaci obou.

Chuťově je dort tak i tak nepřekonatelný, zvláště pokud jej připravíte včas a necháte před podáváním alespoň 12 hodin odležet v lednici.

Napište komentář

Hledat