Nevíte co s houbami? Skvělý recept na Houbové tousty

Česko je národ houbařů, o tom není sporu. Mnohokrát už strávníci ani neví, co s nimi. Příprava hub nemusí být vždycky spojená jenom se zavařováním nebo obalováním. Existuje jednoduché jídlo, které připravíte zhruba za čtvrt hodiny, plus minus a to houbové tousty.

Potřebujete k tomu veku nebo bagetu. Už zmíněné pečivo nakrájejte na kousky. Na pánvi si zpěníte máslo, do něj vložíte cibulky, nadrobno nakrájené.

Dále se přidají houby, sůl, pepř, kmín a zvolna se to všechno podusí doměkka. Během dušení se to může podlít, podle toho, jestli houby pustí hodně nebo málo vody. Záleží na vlastním uvážení. Dusí se tak dlouho, dokud se nevypaří všechna voda.

Když je tedy všechno měkké, tak se to odstaví, vmíchá se na nudličky nakrájená šunka a zelená část cibulek, což jsou obvykle natě. To by byla první fáze.

V dalším pokračování se bude už používat trouba. Směs se rozdělí na pečivo, posype se sýrem a vloží se do předehřáté trouby. Zapéká se tak dlouho, dokud se sýr neroztaví. Peče se zhruba tak deset minut.

Pokud někomu vadí cibule, nemusí ji tam dávat. Může ji vyměnit za něco jiného, např za listy špenátu a nebo to prostě udělat jen tak. Případně se může změnit celá směs, fantazii se meze nekladou.