Jak doma správně sušit ovoce nebo zeleninu, zkušenosti

Sušené potraviny, jak ovoce, tak i zelenina patří k nejstarším vynálezům lidstva. Sušené plodiny mají výbornou trvanlivost a na rozdíl od jiných tepelných úprav nehrozí zničení vitamínů během procesu. Díky sušení ztratí původní plodina až 70% vody, tím se zvýší také energetická hodnota oproti čerstvému ovoci či zelenině. Důležitý je samozřejmě postup jak sušíme. Můžeme sušit na plechu, na slunci či v troubě, tyto postupy jsou však velice neúčinné. Opět jde o použití. Pokud chcete nasušit houby donesené z lesa a zbytek roku si na sušení nevzpomenete, plech a slunce vám bohatě postačí. Pokud je ale váš zájem o sušení opravdový, neváhejte a kupte si sušičku.

Její cena je sice kolem tisíce korun ale rychlost i komfort sušení je úplně někde jinde. Sušení „jen tak“ má základní nevýhodu – nevíte zda je ovoce usušené pořádně. Může se tak stát a nejspíš se i stane, že v ovoci zůstane vlhkost. To ve finále znamená, že veškerá vaše práce se sušením skončí přinejlepším v odpadkovém koši.

V horším případě hrozí střevní potíže, kopřivka. Sušení v obyčejné troubě je sice možné ale obtížné. Suší se při nízkých teplotách 30 – 50 stupňů celsia, což nemusí jít na troubě nastavit. Při vyšší teplotě se zničí vitamíny i vůně usušené plodiny.

 

Tabulka ukazuje jak sušit základní suroviny. Doba sušení je při použití sušičky. Postup bude úplně stejný, pokud budete chtít sušit „jen tak“, ale dobu budete muset několikrát znásobit. Ovšem třeba u ananasu nejspíš narazíte na problém – bez sušičky je prakticky nemožné jej pořádně usušit.