Vaničky s ančovičkami v oleji, recept

Surovinami, které budete potřebovat na přípravu osmi vaniček, jsou: na koláč – sto gramů mouky, padesát gramů másla, jednu špetku solivarské soli; pro zálivku – třicet gramů ančoviček (předepraných), sedmdesát gramů másla, dvě syrová vejce, osm ančoviček namočených v rostlinném oleji a osm černých oliv.

Příprava:
Jakmile budete mít připraveny všechny potřebné ingredience, můžete přejít přímo k vaření jídla. Vyndejte máslo z chladničky. Nasypte mouku na prkno, tak, aby zůstala uprostřed díra, do které dejte špetku soli, 50 g másla, které předběžně nakrájejte na malé kousky, a rychle promíchejte. Potom přidejte vodu a míchejte do hladka. Zformujte hrudku těsta a nechte hodinu kynout.

Položte těsto na prkénko a uválejte jej, až uvidíte, že tloušťka není více než 2 mm. Rozdělte těsto na osm kusů, umístěte je do vhodných forem (misky jako lodě) a dejte do trouby na 12-15 minut, až budou dozlatova upečené. Nasáklými ančovičkami potřete kraje misky, přičemž dodávejte v malých porcích 60 g másla.

Míchejte, až je směs hladká. Odstraňte dutiny z oliv, chlazená a uvařená vejce nakrájejte na malé plátky. Pomocí kuchyňské stříkačky vyplňte „loď“ a přidejte olej z ančoviček. Do každé lodi dejte plátek vejce, olivy, kousek sardele a restovaný olej.