Jaké nejíst jídlo při hubnutí a zdravé stravě
Jedy v jídle
Existují dvě velmi často užívané suroviny, které by ve vaší stravě rozhodně být neměly. Jejich konzumace je totiž přímou cestou do obchodů s oblečením o velikostech XXXL a vyšších. Je to však i zahrávání si se zdravím. Jedná se o bílý cukr a bílou mouku.
Ačkoliv to jsou dvě možná nejpoužívanější přísady české kuchyně, jejich obliba jim na kvalitě nepřidává. Možná si říkáte, že obilí lidé pěstují od pradávna, tak nemůže být škodlivé. A cukr je přeci také rostlinného původu, tak v čem je problém?
Bílá mouka
Přísně vzato je bílá mouka jen o málo lepší než naškrábaná omítka. Vyrábí se pšenice, která během stovek let prošla řadou změn a šlechtění, díky kterým se pšeničná (a nejen pšeničná) zrna razantně zvětšila. To zapříčinilo, že lze z menšího množství klasů vyrobit více mouky, což je ekonomicky výhodné, ale dietologicky velmi nevhodné. V pšeničných zrnech totiž nezůstal původní poměr živin. Místo toho pouze přibylo množství lepku v nich obsaženého. Z 5-8% na 80-90%.
Lepek působí jako lepidlo. V těstě i v organismu. Podle některých studií je pro většinu populace lehce toxický a pro menší část silně. Nemusí se jednat přímo o celiaky, stačí mít trochu citlivější zažívací ústrojí. A i pokud máte nadprůměrně odolný zažívací trakt, lepek vám zanáší střeva, což znamená, že tělo hůře absorbuje živiny a je v režimu uchovávání zásob. Podobně jako při hladovce. Takže pokud jíte bílé pečivo, sotva zhubnete tak, aby vaše tělo zároveň zůstalo fit.
Cukr
Jedna ze světově nejrozšířenějších drog. Několik testů prokázalo, že požívání věcí s obsahem cukru má na tělo a zejména na mozek stejný vliv, jako jiné návykové látky typu kávy, alkoholu nebo hašiše. To, že je něco rostlinného původu, neznamená, že je to rovnou zdravé.
Cukr je z rostliny průmyslově extrahovaná látka, která postrádá všechny ostatní složky, které v původní rostlině měly napomáhat jeho případnému trávení. Jinak řečeno – v jedlých rostlinách (jako je i cukrová řepa) se vždy vyskytuje vhodný poměr látek, který (mimo jiné) zajišťuje její správné zpracování v trávicím traktu. Jednoduše proto, že v přírodě vše funguje na stejných principech. Stejně jako organismy na této planetě existují na bázi uhlíkové mřížky, potřebují rovněž pro život obdobné poměry látek. To, co roste a je jedlé, je v drtivé většině případů i dobře stravitelné. Když však z rostliny vytáhnete jen jedinou látku, nikdy po ní nemůžete chtít, aby se v těle chovala neškodně.
Cukr sicedodá tělu krátkodobou energii, ale po chvíli tělo musí náhlou změnu glykemického indexu krve dorovnat a začne být unavené. Zároveň se jedná o největší zdroj překyselenosti organismu, pročež jeho konzumace není slučitelná se snahou zhubnout.
Shrnutí
Pro české ucho to zní radikálně, ale přikláníme se k názoru mnoha zahraničních odborníků na výživu (např. Dr. Sharon, manželé Diamnodovi či doktoři Jentschura a Lohämper) a doporučujeme téměř bezlepkovou stravu s občasnou výjimkou pravých italských těstovin z tvrdé pšenice a naprostou cukernou abstinenci.
Cukr je v dnešní době přidáván i do věcí, které považujeme za slané, ale vše o čem víte, že jej obsahuje, ze svého jídelníčku jednou pro vždy vyškrtněte. Chleba se dá upéct i bez lepku a to z mnoha různých druhů mouky – z pohanky, rýže, kukuřice, amarantu nebo luštěnin. Místo cukru zařaďte med a ovoce. Jsou to nejzásadnější kroky směrem k štíhlé linii a zdraví.