Jak použít Hlívu ústřičnou – recepty z Hlívy ústřičné
Hliva ustríčná – Recepty
Hlíva ústřičná je v kuchyni nesmírně oblíbenou pochutinou, která nejen dobře chutná, ale má i některé zásadní léčivé účinky – pomáhá bojovat proti cholesterolu a infekcím, zvyšuje tvorbu červených krvinek apod. Oproti jiným houbám má navíc výhodu, že se často nejedná pouze o doplněk jídla, nicméně jsou na ní některé velice chutné pokrmy založené. Když budete dělat například rizoto, je prakticky jedno, zda tam houby budou, nebo ne. V případě hlívového guláše už je hlíva ústřičná doslova stavebním kamenem, bez kterého se neobejdete. Navíc už se v současné době nejedná o žádné kulinářské experimenty, protože chuť i chování hlívy ústřičné v pokrmech jsou denně ověřovány šéfkuchaři vyhlášených restaurací po celém světě.
My vám přinášíme jedny z nejznámějších receptů, které už dnes pronikly téměř do každé domácnosti nejen u nás. Když se řekne pokrm z hub, nemusí to být jen klasičtí hříbci, či žampiony. Hlíva ústřičná je totiž v mnoha ohledech předčí.
Guláš z Hlívy ústřičné
Základem tohoto jídla je pochopitelně Hlíva ústřičná; díky ní se mu někdy přezdívá i vegetariánský guláš. Dále budete potřebovat jednu papriku, dvě rajčata, kostku zeleninového vývaru, trochu hladké mouky na dohuštění, olej a z koření naprostou klasiku – sladkou papriku a na případné dochucení sůl a pepř. Je tak více než jasné, že se jedná o velmi ekonomické jídlo, které si zvládne rychle a bez problémů připravit naprosto každý.
Nejprve si nadrobno nakrájejte cibulku a zpěňte jí na oleji. Když začne sklovatět, přidejte hlívu. Ta musí být především důkladně opláchnutá, poté osušená a nakrájená na nudličky. Nemusíte na úplně tenké kousky, záleží spíše na vlastním vkusu. Důležité ale opravdu je, aby byla hlíva ústřičná dokonale omytá. Hlívu osmahněte a poté přidejte špetku sladké papriky, kostku zeleninového vývaru, nakrájenou papriku a stejně pokrájená rajčata. Dále duste a počkejte, dokud vše nezměkne. Až budou hlíva i zelenina měkké, tak aby se daly jíst, zahustěte podle chuti guláš hladkou moukou a vařte zhruba deset minut. Jídlo se podává s knedlíkem, či chlebem.
Lehký salát z Hlívy ústřičné
Tento pokrm je doslova „rychlovka“, kterou si lze připravit do pěti minut. Potřebovat budete 250 gramů hlívy ústřičné, 100 gramů čerstvé cibulky, sůl, cukr, pepř, olej a trochu pažitky. Hlívu nejprve lehce povařte a poté jí najemno nakrájejte. Vedle si stejným způsobem nakrájejte co nejmladší cibulku a i s natí. Poté tyto dvě ingredience smíchejte v míse. Ve vedlejší sklenici si připravte zálivku snadným smícháním 0,1 litru vody, cukru, soli a octa. Tu poté přidejte do mísy společně s kapkou oleje a špetkou pepře. Před podáváním nechte salát zhruba hodinu uležet a poté ho posypte pažitkou. Lze ho podávat jako přílohu, nebo i samotné jídlo. Další možností je zaměnit olej za majonézu.