Jak udělat domácí švestková povidla – recept

Švestková povidla jsou prostě klasika a rozhodně by neměla chybět v žádné domácnosti.

Jsou oblíbená nejen jako přísada do moučníků, ale také jako ozdoba na různé dezerty, takové lívance či vdolky, na kterých nejsou švestková povidla, je to samé jako když si dáte jahody bez šlehačky.

Zkrátka bez povidel to není ono. V obchodě sice můžete sehnat různé druhy švestkových povidel od několika výrobců, ale stejně nejlépe chutnají ta, která si připravíte doma.

Hlavně víte, co tam dáváte. Zkuste některý z osvědčených receptů i Vy.


Švestková povidla bez míchání

Suroviny:

 

  • 5 kg čerstvých švestek (nejlépe hodně zralé a měkčí)
  • 200 ml octa (může být i vinný)
  • 1 kilogram cukru krystal,
  • 1/2 lžičky skořice

 

Švestky nejdříve důkladně omyjete, zbavíte pecek, nasypete do hrnce, zalijete octem, přidáte cukr, skořici, promícháte, zakryjete pokličkou a necháte přes noc odpočívat.

Druhý den švestky rozemelete na masovém mlýnku, vlijete do vyššího hrnce, který má rovné dno a postavíte na plotnu. Na velmi mírném ohni vařte 5 až 6 hodin. Důležité je, že švestky nesmí vřít, musí si jen sem tam tzv. odfrknout. V průběhu vaření se povidla nemíchají, ani jednou.

Po uvaření už stačí jen naplnit skleničky a zavíčkovat. Pokud chcete mít povidla opravdu hladká, můžete je ještě rozmixovat ponorným mixérem, ale klidně můžou zůstat tak, jak jsou.


Švestková povidla s octem pečená v troubě

Suroviny:

 

  • 2,5 kg švestek
  • 200 ml octa
  • 50 dkg cukru krystal
  • 1 sáček skořicového cukru
  • rum.

 

Švestky opláchněte, nechte okapat, vypeckujte, dejte do mísy, zalijte octem, posypte krystalovým i skořicovým cukrem, promíchejte a nechte do druhého dne odstát (samozřejmě v chladu).

Druhý den si předehřejte troubu na 200°C, švestky i se šťávou, kterou pustí, přendejte do vyššího pekáče a dejte péct. Zhruba za hodinku snižte teplotu na 170°C (pokud se vám bude zdát, že trouba příliš pálí, dejte jí jen na 150°C) a nechte péct další 3 až 4 hodiny. Občas je během pečení promíchejte.

Číst více:  Vývar s estragonem

Upečené švestky dejte do většího hrnce a pomocí tyčového mixéru ještě rozmixujte dohladka. Kdo nechce přendávat, může je rozmixovat přímo v pekáči. Nakonec je rozlijte do připravených čistých sklenic, povrch zalijte trochou rumu a zavíčkujte.

Read More

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *