Jaterní dieta – vhodné a nevhodné potraviny

Jaterní dieta se musí dodržovat při poškození jater na doporučení ošetřujícího lékaře. Játra jsou velice důležitým orgánem člověka. Játra mají důležité funkce: detoxikační a funkce látkové přeměny živin. Ovšem často se stává, že si je poškozujeme, ať už vědomě (kouření, pití alkoholu), nevědomě (pasivní kuřák, léky) a nebo za to nemůžeme (nemoc, infekce). Při poškození jater je nutné nasadit jaterní dietu, která spočívá ve vyloučení některých, zejména tučných, potravin.

Hlavními příznaky nemoci jater jsou: únava, zhoršení zraku, svalové křeče, poruchy růstu, kvality nehtů a vlasů, vypadávání vlasů, trávící problémy, oslabené vazivo, poruchy menstruace, žlutý povlak na jazyku, zažloutlé oční bělmo, pigmentové skvrny na pokožce, deprese, změny nálad.

Při nemoci jater by se měla dodržovat jaterní dieta po dobu nejméně jednoho roku. Při jaterní dietě se vynechávají tuky jak rostlinné tak živočišné, kdy živočišné tuky jsou horší než rostlinné. Při poctivém dodržování jaterní diety se játra zregenerují, pokud už nejsou výrazně poškozena a navíc uděláte další krok pro pevné zdraví.

[wpsm_highlight color=“yellow“]Nevhodné potraviny při jaterní dietě:[/wpsm_highlight]

tuky – smažená jídla, sádlo, máslo, jakékoliv tuky
tučná masa – prorostlé vepřové a hovězí, bůček, tučné maso, vnitřnosti (játra, srdce), zabíjačkové výrobky
uzeniny – suché salámy, paštiky, klobásy, slaniny
mléčné výrobky – tučné sýry, smetanové jogurty
koření – ostré koření (pepř, chilli, ostrá paprika, ostré omáčky), masox, bujóny, ocet, sůl
vejce – vejce, pomazánky z vajec, tatarka, majonéza
alkohol – pivo, víny, tvrdý alkohol
ořechy – ořechy, mandle, semínka, mák
zelenina – česnek, cibule, sterilizovaná zelenina, květák, salátová zelenina, okurka
ryby – losos, makrela, kaviár
pečivo – teplé pečivo, koláče, pečivo z kynutého a listového těsta
sladkosti – čokoláda, oplatky, zákusky

Číst více:  Atkinsova dieta – hubnutí bez sacharidů

[wpsm_highlight color=“yellow“]Vhodné potraviny při jaterní dietě[/wpsm_highlight]

tuky – olivový, slunečnicový, řepkový olej, pokud bude vůbec nutný
libová masa – kuřecí, krůtí, králičí, libové vepřové a hovězí, filé, kapr
uzeniny – kuřecí, krůtí šunka, debrecínka, šunky nejvyšší jakosti
mléčné výrobky – nízkotučné jogurty, tvarohy a sýry
koření – neostré koření jako jsou: bazalka, tymián, oregáno, petržel, pažitka, bazalka, majoránka, bobkový list
zelenina – mrkev, celer, petržel, brokolice, čínské zelí, rajčata, tykev, patison
ovoce – snad všechny ovoce druhy kromě kokosu; kompoty, marmelády
pečivo – včerejší pečivo, chléb, netučné koláče, výrobky z bramborového a tvarohového těsta

Příprava pokrmů

Strava by při jaterní dietě neměla obsahovat moc tuků, proto by jídlo nemělo být v žádném případě smaženo, pečeno či grilováno; jídlo by se mělo především vařit či dusit. Pokrmy by se měly připravovat na teflonové pánvi bez oleje, v tlakových hrncích, v zapékací míse, v mikrovlnné troubě či v alobalu. Jaterní dieta ovšem neznamená, že by člověk neměl, co jíst. Například: řízek by se měl připravovat jako přírodní na vodě.

Jaterní dieta není vůbec špatná, jak se na první pohled zdá. Každý si rychle zvykne na tuto stravu, pokud to myslí vážně se svým zdravím dokáže ji držet i několik let. Později si na ni tak zvykne, že mu nepřijde ani to, že vůbec drží nějakou dietu. Změní svůj životní styl a jeho zdraví mu za to bude vděčná.

Read More

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *