Co jsou sacharidy?

Sacharidy (neboli cukry) jsou nejdůležitějším zdrojem energie pro lidské tělo, v rámci zdravé výživy by měly pokrývat asi 55% energetické potřeby organismu. Většina sacharidů by měla být organismu dodána jako přirozená součást potravy, zejména prostřednictvím ovoce, zeleniny, mléčných výrobků a cereálií. Jen minimální část by měly tvořit přidány cukry.

Doporučené množství přidaných cukrů

Doporučení ohledně množství přidaného cukru v potravě se liší. Zatímco podle American Institute for Cancer Research (AICR – Americký institut pro výzkum rakoviny) by přidaný cukr neměl tvořit více než 10% našich denních kalorií, podle American Heart Association (AHA) by měla být jeho spotřeba ještě nižší – ženy by neměly konzumovat více než 100 kalorií (cca 25 g – 6,25 lžičky cukru) a muži více než 150 kalorií (cca 37,5 g – 9,375 lžičky cukru) z přidaných cukrů za den. A konečně Americké ministerstvo zemědělství (USDA) doporučuje energetický příjem z přidaných cukrů v rozmezí od 5 do 15% z celkového denního energetického příjmu.

U nás některé zdroje uvádějí množství 22 kg přidaných cukrů na rok (cca 60 g / 240 kcal na den), i když podle aktuálního modelu doporučených dávek potravin na obyvatele ČR (platný od 1. 1. 2000) je to až 30 , 9 kg cukru na rok (téměř 90 g / 360 kcal na den). A přestože se tato statistky ve srovnání s dalšími doporučeními zdá být opravdu velmi vysoká, skutečná spotřeba je ještě vyšší.  A protože na výpočet spotřeby jsou používány údaje o domácí produkci, dovozech a vývozech potravin, dá se předpokládat, že tyto údaje jsou nepřesné a skutečná spotřeba je vyšší.

Rizika nadměrné konzumace přidaných cukrů

Jak prokázal velký počet studií, přiměřená konzumace přidaných cukrů nemá negativní důsledky na zdravotní stav ani obezitu. Jejich nadměrná konzumace však může připravit půdu pro různé potenciální zdravotní problémy. Mezi hlavní rizika spojená s nadměrnou konzumací přidaných cukrů patří nadváha, vznik zubního kazu a nižší kvalita stravování.

Nadváha – při nadměrné konzumaci přidaných cukrů hrozí vyšší příjem energie než dokáže organismus dokáže spálit, což může vést k nárůstu tělesné hmotnosti.
Zubní kaz – cukr podporuje vznik zubního kazu, proto čím větší je množství cukrů v potravě, tím vyšší může být riziko vzniku zubního kazu.
Nedostatek živin v potravě – zařazení velkého množství potravin s vysokým obsahem přidaných cukrů do jídelníčku (palačinky, buchty, …) může vést ke snížení příjmu vitaminů a minerálů a tím ke zhoršení kvality stravování.

Nadměrné spotřebě cukrů jsou připisovány i mnohé další negativní účinky, od oslabování imunity a zvyšování krevního tlaku až po vyšší riziko vzniku rakoviny. Tato rizika však nejsou podloženy žádnými seriózními studiemi.

Dá se vyhnout přidaným cukrům?

Přidáno cukry jsou součástí širokého spektra oblíbených nápojů, potravin, polotovarů a dochucovadel. Snídaňové müsli, jogurty, kečupy, omáčky na špagety, salátové dresinky, zavařeniny, džemy, sirupy, džusy … Všechny tyto potraviny obsahují cukr, který vylepšuje jejich chuť, dává jim barvu, konzervuje jejich nebo neutralizuje jejich kyselost. Bylo by velmi obtížné zcela se jim vyhnout, nabytím správných stravovacích návyků je však možné snížit jejich spotřebu na minimum.

Číst více:  Použití kokosového oleje, účinky, diskuze

Několik typů na snížení spotřeby cukru:

  • Vyhýbejte se slazeným nápojům a džusem. V jedné plechovce Coca Coly (0,33 l) se skrývá až 9 lžiček cukru, v plechovce RedBull (0,25 l) 7 lžiček.
  • Nejlepší nápoj je čistá voda, vhodné jsou také neslazené bylinkové čaje a ovocné šťávy.
  • Nejlepším dezertem je čerstvé ovoce. Skvěle chutná a dodá organismu mnoho důležitých živin. Je to nejvhodnější náhrada za koláče, zmrzliny a jiné sladkosti.
  • Většina snídaňových cereálií (zejména ty určené pro děti) má vysoký obsah přidaného cukru. Vybírejte si kvalitní cereálie bez cukru nebo jejich zastupte ovesnými vločkami či otrubami.
  • Upřednostňujte čerstvé potraviny před polotovary. Polotovary v sobě často skrývají velké množství přidaného cukru.
  • I kečup a salátové dresinky obsahují mnoho přidaných cukrů. Pochutnejte si raději na salátu z čerstvé zeleniny s olivovým olejem a citrónovou šťávou.
  • Pozorně čtěte a porovnávejte etikety na potravinách. Pokud si už musíte koupit potraviny s přidaným cukrem, vybírejte ty, které ho obsahují méně.

Read More

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *