Jak doma správně sušit ovoce nebo zeleninu, zkušenosti
Sušené potraviny, jak ovoce, tak i zelenina patří k nejstarším vynálezům lidstva. Sušené plodiny mají výbornou trvanlivost a na rozdíl od jiných tepelných úprav nehrozí zničení vitamínů během procesu. Díky sušení ztratí původní plodina až 70% vody, tím se zvýší také energetická hodnota oproti čerstvému ovoci či zelenině. Důležitý je samozřejmě postup jak sušíme. Můžeme sušit na plechu, na slunci či v troubě, tyto postupy jsou však velice neúčinné. Opět jde o použití. Pokud chcete nasušit houby donesené z lesa a zbytek roku si na sušení nevzpomenete, plech a slunce vám bohatě postačí. Pokud je ale váš zájem o sušení opravdový, neváhejte a kupte si sušičku.
Její cena je sice kolem tisíce korun ale rychlost i komfort sušení je úplně někde jinde. Sušení „jen tak“ má základní nevýhodu – nevíte zda je ovoce usušené pořádně. Může se tak stát a nejspíš se i stane, že v ovoci zůstane vlhkost. To ve finále znamená, že veškerá vaše práce se sušením skončí přinejlepším v odpadkovém koši.
V horším případě hrozí střevní potíže, kopřivka. Sušení v obyčejné troubě je sice možné ale obtížné. Suší se při nízkých teplotách 30 – 50 stupňů celsia, což nemusí jít na troubě nastavit. Při vyšší teplotě se zničí vitamíny i vůně usušené plodiny.
[wpsm_comparison_table id=“3″ class=““]
Tabulka ukazuje jak sušit základní suroviny. Doba sušení je při použití sušičky. Postup bude úplně stejný, pokud budete chtít sušit „jen tak“, ale dobu budete muset několikrát znásobit. Ovšem třeba u ananasu nejspíš narazíte na problém – bez sušičky je prakticky nemožné jej pořádně usušit.