Co je to tofu a jak jej používat v kuchyni

Tofu je alternativní zdroj bílkovin, který není „jen“ nějakou zdravou náhražkou masa pro vegetariány. Jedná se o sýr, vyrobený ze sóji, plodiny, která má svůj původ ve starověké číně. Trvalo dva tisíce let, nějaký ten převrat a dnes koupíme tofu v téměř každém obchodě. Proč dát do košíku něco jiného než maso?

Ano, správně, kvůli zdraví, hlavní výhodou tofu je jeho vliv na snižování hladiny cholesteroulu v krvi a působí příznivě na kardiovaskulární systém – to je přesný opak vepřového masa. Přitom rozdíl v chuti může být sotva znatelný.

Tofu je k dostání ve dvou variantách, tofu natural a tofu uzené. Důležitou vlastností tofu je přijímat chutě, samo o sobě tofu nemá chuť, proto je důležité jej vždy marinovat, dochucovat. Většinou platí, jako, vlastně u všeho, čím víc času a lepší marináda, tím plnější a intenzivnější chuť dosane.

Přírodní Tofu naložené v olivovém oleji

Pro začátek je vhodnou volbou, také kvůli jednoduché přípravě, tofu natural naložené v olivovém oleji. Tofu nakrájíme na kostičky a spolu s oblíbeným kořením (např. salátové koření argentina) jej dáme do misky, lehce zalijeme olivovým olejem a opatrně promícháme, aby všechny kostičky byly pěkně obalené. Volba koření je libovolná, můžete místo salátového koření zkusit třeba papriku, ale vždy je nutné, pokud koření neobsahuje sůl, tofu trochu dosolit. Misku se směsí dáme do ledničky a necháme odpočinout – aspoň hodinu, čím dýl tím bude chuť lepší. Tofu poté vytáhneme z misky, necháme okapat přebytečný olej a podáváme, s celozrným pečivem samozřejmě.

Recept na těstoviny s Tofu

Další variantou jsou těstoviny s tofu. Hlavní ingrediencí je opět tofu natural, nakrájené na kostičky a marinované tentokrát se 100 ml kečupu, jednou lžící olivového oleje, 50 ml mléka a nadrcenými třemi stroužky česneku. Tuto směs necháme odpočinout, alespoň hodinu – čím dýl tím líp. Mezitím si můžete uvařit těstoviny. Když uznáte, že směs je dostatečně uležená, prohřejte ji na rozpálené pánvičce spolu se 100 ml smetany, po asi 10 minutách přidáme těstoviny, promícháme a podáváme ozdobené bylinkami.

Číst více:  Ovesná kaše ke snídani s jablkem a skořicí - recept

Recept na guláš s uzeného tofu

Přidám také jeden recept z tofu uzeného, jedná se o chutnou alternativu klasické gulášové polévky. Začneme zpražením 1, najemno nakrájené, cibulky na kapce oleje. Přidáme 4 rozpasírované stroužky česneku, 2 lžičky sladké papriky a necelý litr vody (850ml). 200 g uzeného tofu, spolu s brambory nakrájíme na kostky a přidáme s 1/2 kostky bujonu do polévky. Dochutíme (majoránka,nové koření,sůl pepř) a necháme vařit. Na závěr polévku zahustěte směsí solamylu a trochy vody.

Doufám, že tofu aspoň vyzkoušíte, možná si jej řada z vás i oblíbí. Je třeba totiž myslet na obrovské benefity které z této plodiny naše tělo čerpá. Dalším faktorem je cena – vůbec ne vysoká.

A jaká je cena tofu? Tofu natural naložené – cca 2 porce, 70 kč. Těstoviny s tofu – cca 4 porce, 100 kč. Gulášová polévka – cca 2 porce, 80 kč.

Read More

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *