Jak si doma udělat sušená rajčata?
Když nastane rajčatová sezóna, často se dobrým pěstitelům stává, že už prostě neví, co s těmi rajčátky mají vlastně dělat. Rajské omáčky už mají všichni dost a salátu zrovna tak.
Tip: Zkuste rajčátka usušit v troubě a pokud vám nějaká zůstanou (nepravděpodobné), tak je naložte v olivovém oleji – vydrží třeba rok a o zajímavou a zdravou pochutinu pro návštěvy nebo jen tak k televizi je postaráno.
Potřebné přísady:
- Rajčátka, sušená bazalka, česnek, rozmarýn a libeček, na konzervování olivový olej.
Postup:
-
Troubu předehřejeme na 180°C.
-
Rajčata rozkrojíme na poloviny, osolíme a posypeme bylinkami a česnekem. Vložíme do trouby.
-
Po 20 minutkách snížíme počet stupňů o 20 a pomůžeme rychlejšímu vychladnutí tím, že dvířka necháme 2 minuty otevřená.
-
Dále pečeme při 160°C dalších 20 minut a opět snížíme o 20 a necháme otevřená dvířka.
-
Takto pokračujeme až k teplotě 100°, při které pečeme ještě posledních 20 minut a pak vyndáme.
-
Sušená rajčata, která nestačíte sníst, zakonzervujte potopením do olivového oleje a uskladněním na temnějším místě.