Jaký koupit gril, jaké grily existují?

Aby jste mohli kvalitně a chutně grilovat, potřebujete kvalitní náčiní. V tomto případě především kvalitní gril nebo krb opatřený grilovaní plochou. Grilů existuje několik základních druhů a každý z druhů má určité výhody a nevýhody. V podstatě se dají grily rozdělit na těchto pár základních: 

Grily na dřevěné uhlí

Mezi nejčastější a nejlevnější varianty grilů patří právě grily na dřevěné uhlí. Jejich zastánci nedají na klasické grily dopustit. Díky nezaměnitelné atmosféře a žhavým uhlíkům je celé grilování mnohem zajímavějším. Velkou výhodou těchto grilů je nízká cena. Základní malé grily zakoupíte za cenu okolo 200,-Kč. Další výhodou může být široký výběr. Nevýhodou však může být při špatném grilování škodlivost pokrmů (je zapříčiněna kapajícím tukem do ohně, kdy mohou vznikat rakovinotvorné látky). Pro některé lidi může být brána jako nevýhoda rozdělávání ohně. S tím souvisí delší příprava jídla.

Lávové grily (plynové)

Dalším velmi populárním grilem je lávový gril. Lávové grily patří mezi velice žádané a velmi pohodlné. K samotnému ohřevu se využívá plyn z propan-butanové láhve. Lávové grily jsou velice populární především díky své zdravější přípravě pokrmů. Lávové kameny se nažhaví a odkapávající tuk dopadá právě na tyto kameny a ne přímo na oheň. Po ukončení grilování se pak lávové kameny nechají cca 5min vypálit na plný výkon a tím se veškeré škodlivé látky odstraní už bez přítomnosti jídla. U lávových grilů pak můžeme za velké plus považovat rychlost přípravy jídla. Zdravější způsob grilování. Možnost regulace plamene a tím teploty. Za nevýhody se dá považovat dražší pořizovací cena (okolo 3000,-Kč) a častější výměna lávových kamenů (cena se pohybuje okolo 300,-Kč / sezóna).

Elektrické grily

Elektrické grily patří k méně častým možnost grilování. Především pro milovníky klasického grilování nepřipadají v úvahu. Na druhou stranu mají některé výhody, které jiné (lávové grily, na dřevěné uhlí apod.) grily neposkytnou. Mezi hlavní výhodu patří možnost gril použít v uzavřeném prostoru. Dále jsou tyto grily velice jednoduché na obsluhu. Není nutné kupovat dřevené uhlí a lávové kameny. Největší nevýhodou je již zmíněná vlastnost, že maso se v podstatě připravuje, jako na pánvičce. Dále je nutné počítat s přívodem elektrické energie. Ceny elektrických grilů se pohybují od 1000,- Kč.

Číst více:  Jak se zbavit potravinových a šatních molů?

Vodní grily

Vodní gril patří mezi novinky a ne příliš často na tento druh grilu narazíte. V samé podstatě se jedná o gril, kdy se pokrm (maso) připravuje ve směsi vodní páry a dýmu. Mezi ohništěm a roštěm je umístěna nádoba s vodou. Do této nádoby odkapává tuk a tím nedochází k jeho škodlivému spalování. Celý rošt je pak zakryt víkem, které zabraňuje úniku páry a udržuje stabilní teplotu uvnitř grilu. Výhodou je, že připravované maso se nemusí obracet (připravuje se rovnoměrně). Maso se také rychle zatáhne a zůstává uvnitř šťavnaté. Výhodou jsou nízké náklady na grilování – nemusí se kupovat dřevěné uhlí, stačí jen malé množství dřeva. Nevýhodou je vyšší cena a malá nabídka na českém trhu. Cena těchto grilů se pohybuje od 4000,- Kč.

Read More

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *